Skrivkompisar är viktigt för mig. De får mig att sätta igång och skriva igen när lusten är helt borta. De får mig att få perspektiv på mitt skrivande, speciellt de dagar när jag bara tycker att min egen bok är dålig. Jag vill slänga iväg texten och aldrig se på den igen.

Som författare har du sällan arbetskamrater. De flesta av oss sitter själva och skriver. Det innebär att du saknar någon att tala med om problem som du fastnar med i texten. Om karaktärer som inte gör som du vill att de skall göra. Om karaktärerna är för tråkiga.

Om hybris tankarna som kan komma in. Allt är bra och jag skall inte ändra på något i min text. Andra gånger känner du precis tvärtemot. Allt jag skriver är skit. Det är bäst att bara radera texten helt från jordens yta. Vem vill läsa den? Egentligen?

Jag har skrivkompisar. Flera stycken. Vi har möten med jämna mellanrum. Det är varje eller varannan vecka. Vi avsätter en halvtimme eller mer där vi bara talar om skrivande. Det kan var allt från den egna texten till vart vi befinner oss i skrivprocessen. Det är också frågor som vilket förlag skall jag skicka in till? Skall jag skicka till förlag eller skall jag trycka boken själv? Idag finns möjligheter både som bok, pocket, e-bok eller ljudbok. Det gäller att tänka kreativt och använda så många av dessa media som möjligt.

Om du skriver och inte har skrivkompisar är det verkligen något som jag kan rekommendera. Vem skall du välja? Gärna någon som skriver precis som du. Det är bra om ni befinner er inte för långt ifrån varandra i skrivprocessen. Det var Camilla Läckberg som inspirerade mig till att ta upp detta med skrivkamrater. Hon berättade att hon och Denise Rudberg ringde, stöttade och pratade med varandra. Dessa samtal hjälpte dem båda. Det hjälpte också att de båda just då var i samma fas i livet med deras familjer.

Jag har också skrivkompisar som jag delar mina texter med och som jag får möjlighet att läsa deras. Vi pratas vid varannan vecka. Vi har under en skrivkurs kommit fram till en gemensam feedback strategi. Dessa möten och texter ger enormt mycket. Mina egna texter 5-10 sidor per gång utvecklas. Mina feedback ögon utvecklas och jag får inspiration av andra texter. Jag har lärt mig att läsa och tänka annorlunda kring andras texter.

Så författarskap behöver inte på något sätt vara ensamt. Skaffa skrivkompisar.
Olika personer med olika faser i sitt skrivande. Tillsammans kan ni hjälpa varandra, inspirerar varandra att bli bättre skribenter. Vi är starkare när vi är flera.