Du kan skriva i hela ditt liv utan att själv känna att du kan skriva.

En sak som jag har lärt mig med skrivkurserna är att träning är viktigt. Precis som i allt annat som du skall lära dig behöver du träna. En text behöver skrivas om och om igen. Du behöver vända och vrida på formuleringarna. Varje gång du tittar på din text hittar du möjligheter till att ändra, förbättra och göra om.

Här kommer en skrivövning som jag tyckte om:

Skriva om regn utan att använda det ordet eller blött eller vatten.

Jag är insvept i en grå verklighet. Jag har svårt att se bort till horisonten eller ens mer än några meter framför mig. Det är fuktigt i luften. Är detta den gråvita verkligheten som alla talar om?

Allt blir annorlunda. Jag ser bara skuggor av världen. Jag känner inte igen den.
Jag ser ingenting. Mina glasögon är immiga av droppar. Det finns bara en förnimmelse av allt som finns runtomkring mig bortom skuggorna.
Jag är kall hela vägen in genom kläderna. Kylan har genom små molekyler hittat sig in till min kropp. Äntligen inomhus. Trummandet mot rutan tilltar i styrka. Jag tar av mig de kalla, våta kläderna och går in och ställer mig i en varm dusch.

Bra träning eller hur? Vill du också försöka?


Du behöver tid att tänka. Skriva och skriva om. Lämna texten för att vila och sedan skriva om igen.