Hur börjar man skriva en bok? Det är en bra fråga. Jag tror att ni är många med mig som går omkring och har många bra idéer till en bok. Flera av er som vill skriva en bok. Det är långt att gå från tanke till handling.

Jag har genom åren också gått omkring och många gånger tänkt att nu är dags. Nu skall jag skriva en bok. Jag har haft många tankar och historier med mig. Det har gjort att jag har skrivit på flera historier men aldrig helhjärtat gått in i ett projekt.Då har det dessvärre inte blivit mer än noteringar, några sidor och sedan har jag börjat på nästa idé.

Det var först för tre år sedan som jag började ordentligt med ett bokprojekt. Jag hade bestämt mig för att jag ville komma in i ett skrivsammanhang och att jag behövde börja våga visa mina texter för andra. Det var först när andra läste mina texter som de kunde utvecklas.

Jag gick en skrivkurs varannan måndag på kvällen. Det bästa var att jag åkte iväg på en skrivresa till Italien. I en hel vecka kunde jag 100 % fokusera på mitt skrivande och det var att komma till himmelriket. Tänk dig att alla måsten och krav är borta. Du behöver inte tänka på att städa, laga mat eller gå till jobbet. Du blir serverad mat, du har en lärare som hjälper dig på förmiddagarna och på eftermiddagarna skriver du själv. Du har härliga kurskamrater som du pratar skrivande med hela tiden. Det är inspiration på hög nivå. Du får uppleva i glädjen i att skriva. Där för tre år sedan fick jag hjälp att ta beslut om att satsa på en av mina alla idéer. Jag skrev en plan som heter synopsis på fackspråk. En kort plan på en halvsida vad boken skulle handla om. Min första grundidé. Den har sedan utvecklats med skrivandet.

Min nästa uppgift efter planen var att skriva. Bara skriva. Skriva utan att redigera.
Det var en bra övning för mig. Tidigare var jag aldrig nöjd med mina texter och de hann försvinna innan de hann landa i mitt huvud och framför allt på pappret.
Bortredigerad text blir ingen bok.

En av författarna nu på crime time, Christoffer Carlsson sa det också. Första tre månaderna skriver han bara. Han redigerar inte alls. Han värderar inte sin text utan bara skriver. Den perioden behövs för att sedan få ihop en text som han jobbar vidare med.

Jag fick rådet att satsa på en berättelse som jag kunde leva med längre. Det var ett bra råd. Jag har förstått att många debutanter skriver på sin första bok i mellan två till fem år. Jag har levt med min berättelse i nästan tre år innan den kändes så klar att jag kunde skicka in den till förlag.

Mitt råd till dig som är i början av ditt författarskap. Åkt på en skrivkurs. Då får du verkligen tid att leva och tänka på din berättelse. Du får hjälp och verktyg att skriva en plan och massor med andra bra skrivverktyg beroende på vad just du nu behöver.

Jag reste till Italien med Kreationslotsen, Jeanette Niemi, till Villa Otillia och det har jag aldrig ångrat. Jag var så nöjd med min första kurs att jag har åkt tillbaka två gånger till. Varje gång har varit enormt utvecklande och nu känns det som jag kommer hem när jag kommer fram till Villa Otillia och Linda. Det är en magisk plats i sig. Linda är mycket duktig på att ta hand om oss författare under kurserna.

Det kommer att bli fler kurser på Villa Otillia. Det är bra ta en paus från livet, 100% ägna sig åt skrivandet och var i en miljö där du blir ompysslad och träffar nya spännande författarkollegor. Personer som har samma intresse som du och som också bara vill skriva.