Min morfar hade alltid en travel med böcker i sitt hem. Han hade en bok vid köksbordet.

Den kunde han sitta och läsa medan han väntade på att maten skulle bli klar. Det var mormor som lagade mat. Han kokade ägg till mig en gång när vi var ensamma. Jag tyckte att det var helt fantastiskt att han kunde laga mat. Mitt perspektiv var annorlunda på den tiden.

Han hade alltid flera böcker i sitt arbetsrum. För att inte tala om böckerna i sovrummet på nattbordet. Jag vet att vi tittade på TV men också där fanns det böcker på sidan om hans favoritstol och som väntade på att bli lästa.

Jag tyckte att min morfar var spännande. Han kunde så mycket och han hade alltid en berättelse att berätta för mig. När jag var hos mormor och morfar åkte vi på helgerna när han inte jobbade på äventyr. Det kunde vara ett museum, en herrgård eller ett slott. Morfar var alltid påläst och berättade för mig om platsens historia när vi tillsammans besökte huset. Det var han som fick upp mitt intresse både för bokläsandet och skrivandet.

Först igår blev jag varse om att min syster ser mig på det sättet. Hon tyckte att hon hade fått en förklaring av mig när jag berättade om morfar. Det är 9 års åldersskillnad mellan oss, där jag är äldst. Det är klart att vi har olika minnen och hon var bara nio är när han dog.

Hon ser att jag alltid har böcker runt omkring mig. Jag läser inte bara en utan flera böcker samtidigt. Det är både olika författare och olika genre. Jag tycker om att läsa. Jag tycker att läsandet ger perspektiv på livet. Jag tycker också att läsa är ett sätt att resa iväg. Resa bort från vardagen och för en stund leva en annan persons liv och vara med om deras utmaningar.

Min morfar gick en gång i veckan till biblioteket och lånade böcker. Böcker var hans liv. Han hade fullt med travar av böcker i sitt liv på alla favoritplatser som han uppehöll sig på . Jag har bara böcker vid skrivbordet och sängbordet. Jag har ju med mig ljudböckerna överallt i min telefon. Så på sätt och vis har jag också med mig mina böcker överallt. T.o.m. på resan till jobbet.