Jag har flera inspiratörer och författare som påverkat mig i mitt skrivande.
En av dem är Agatha Christie. Hon skrev pusseldeckare i olika miljöer med Hercule Poirot och Miss Marple som huvudpersoner.

Vem var hon? Född 1890 och dog 1976. Hon levde tills hon blev 85 år. Hon är född och uppväxt i England med en brittisk mamma och amerikansk pappa.
Hennes första äktenskap inleddes 1914 och hon fick en dotter Rosalind tillsammans med översten Archibald Christie. I samband med att hon fick barn började hon att skriva på sina historier. Äktenskapet var inte lyckligt. I samband med att Agatha fick sitt stort litterära genombrott kom det fram att hennes man hade en otrohetsaffär som pågått under en längre period. Det gjorde Agatha helt förkrossad. I december samma år 1926 försvann hon spårlöst. Hennes bil hittades i närheten av ett kalkbrott men Agatha fanns det inte ett spår av. Det tog 11 dagar innan hon återfanns på ett hotell i Harrogate inskrivet under hennes mans älskarinnas namn. Agatha sa att hon hade tappat minne och kunde inte förklara vad som hade hänt eller vad hon hade gjort under denna tid.
Den berättelsen skulle hon fortsätta att hävda fram till sin död. Erfarenheten av sitt eget försvinnande skulle hon sedan använda i sina böcker. Äktenskapet slutade i skilsmässa.

1930 gifte hon om sig med Max Mallowan, en brittisk arkeolog. Det äktenskapet var lyckligt och tillsammans skulle de resa runt i hela världen och framför allt i Mellanöstern som var Max specialistområde. Många av Agathas böcker utspelade sig på resande fot och hon tog inspirationen från sin egen erfarenhet. Det sägs att hon sagt följande:
”Det är så trevligt att vara gift med en arkeolog, för ju äldre man blir, desto mer intressantare tycker han att man är.”
Både Max och Agatha blev adlade av engelska drottningen för sina arbetsinsatser för landet. De är en av få äktenskap där båda parter blev adlade var och en för sig. Hon kallade sig lady Mallowan men författarnamnet fortsatte att vara Agatha Christie.

Varför inspireras jag av henne? Hennes berättelser. Jag tycker om att man befinner sig på resande fot i berättelserna. Att det är okända och spännande miljöer för min del. Jag tycker att hon är bra på att få oss läsare att känna oss smarta. Genom olika ledtrådar får hon oss att komma fram till vem mördaren är. Det är inte alltid jag kommer på det första gången jag läser en berättelse. Men när jag vet vem som är mördaren kan jag gå tillbaka och se både hennes ledtrådar och villospår. Hennes intresse för människan och hennes drivkrafter. Vad är det som får oss att begå extra ordinära handlingar.
Jag blir också inspirerad av hennes liv. Det kan inte vara lätt att skilja sig i början av 1900-talet. Hennes val att inte acceptera det som inte fungerar utan gå vidare och våga söka lyckan på annat håll. Våga ge livet och kärleken en nya chans. Hennes förmåga att ta sina erfarenhet av resande och människor till att skriva spännande berättelser.

Hon skrev över 80 böcker under sin livstid, tillsammans med noveller och teaterstycken. Det innebär att hon skrev mellan 2-3 böcker om året under hennes vuxna liv. Hon räknas som detektivromanens drottning.

Agatha räknas som den författare som sålt näst mest böcker i världen. På första plats kommer William Shakespeare. Om man slår ihop alla sålda böcker på olika språk blir det mer än 4 miljarder sålda exemplar.

Tips på några av hennes bästa böcker är:

Tio små negerpojkar eller namnet som nu är mest etablerat: Och så var de bara en…
Orientexpressen
Dolken från Tunis


Bild från bilder av Agatha Christie på internet.