Jag tycker att böcker och resor hör ihop. Det ger resan en extra dimension.

Efter mina år som reseledare har jag märkt att mina resenärer tycker om att följa i andras fotspår. Det bästa är naturligtvis om det är en person som kommer från samma land som en själv. Det som är så häftigt är att det finns en uppsjö av böcker kring skrivande och det har funnits nästan lika länge som människan har kunnat skriva.

Innan dess samlades man kring lägerelden eller i palatset och fick höra nyheter från resande som kommit hem igen. Berättelsen kring lägerelden är oslagbar.

En av de första skribenter som vi fortfarande kan läsa om är Herodotos och hans resor både i Grekland, Persien och Egypten. Böckerna är från 400-talet före kristus. Många ser honom som historiekonstens fader.

Sedan kommer många efterföljare som skriver genom tidsepokerna. Det är fortfarande den bästa tidsresa vi kan göra. Lyssna på röster från det förgångna. Läsa dagböcker, hitta spännande bloggar och följa människor idag på deras reseupplevelser.

När jag arbetade som reseledare läste jag gärna för mina gäster. Utvalda böcker som handlade om platserna som vi befann oss på. En av de böcker som gett mig bäst minnen är Döden på Nilen av Agatha Christie. Tänk dig att få berättelsen på plats, sittande på en Nilenbåt drickandes afternoonte. Du känner en sval vind mot ditt ansikte, du hör rösten om Linnet Doyles bröllopsresa som får ett kusligt slut.

Resor och böcker hör verkligen ihop.