Idag är det första advent. Ett ljus i mörkret.

Snart, snart vänder det och vi börjar gå mot ljusare tider igen. Jag är en av de personer som tycker mörkret är tufft och gör allt jag kan för att hämta kraft under framför allt novembermånad som är mörk, kall och allmänt trist.

Jag har gått i tre månader och väntar, längtat efter svar på vad förlagen tycker om min bok och hur jag skall kunna gå vidare. Jag har nu skickat till 20 förlag.

De säger, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej och åter nej.
Vi har valt att inte gå vidare med din bok. Nej tack.
Anledningen varför vet jag inte. Jag får ingen förklaring. Det står bara nej.
Jag har läst om boken för att förstå och se vad som behöver ändras, vad det är som gör att jag får dessa nej. Det går inte. Jag ser inte vad jag skall göra, även om jag vilat från texten i över 3 månader. Jag kan inte se, jag är för nära min egen text.

Alla nej skapar frustration. Jag blir ledsen. Jag har lämnat ut min baby, mitt projekt som jag arbetat med i tre år. Jag vet inte varför det bara blir nej. Rent mentalt vet jag. Det är få debutanter som blir utgivna. Känslomässigt är det mycket svårare att förstå.

Vad betyder det där nejet egentligen? Är texten totalt värdelös? Skall jag slänga den på sophögen? Vad betyder det egentligen? Om jag bara kunde få en förklaring. Då skulle jag kunna gå vidare och veta vad jag skall göra. Det känns som jag frusit fast i tiden och vet inte hur jag skall gå, åt vilket håll och vilken aktion som behövs ta för att komma vidare.

Så kommer svaret som jag har väntat på:
Det är fortfarande nej, men det är med en förklaring. Jag blir så glad att jag börjar gråta när jag läser svaret. Nu har jag fått kraften att fortsätta. Tusentack för det.

”Du har verkligen kommit på en unik och spännande historia! Det ska du vara mycket stolt över, har inte sprungit över något liknande någon gång. Manuset behöver mer redigering…”mindre perspekt…”

Det är mitt ljus i mörkret. Det är mitt adventsljus.
Nu tar jag in en redaktör, kavlar upp armarna och efter feedback från den gör min 7:e redigering.