Jag vill så gärna skriva en bok men jag har inte tid.

En vanlig mening som jag får höra ofta och som jag själv sagt många gånger.
Det som är viktigt är att ge dig själv rätt förutsättningar. Varför har vi tid till saker som vi inte vill göra och hinner inte med det vi verkligen vill?

Den första frågan är att fundera över vad jag vill och vad jag är beredd på att göra för att förverkliga min dröm. Du behöver förstå vad det är som hindrar dig.

Är du rädd för att skriva? Då är det lätt att göra allting annat än att skriva. Du tänker att du skall göra det sen. Sen som aldrig kommer. När du är klar med vad du nu håller på med. Tvätten, städningen, jobbet, när det blir helg. Det finns så många bra ursäkter.

Väntar du på inspirationen? Alla författare säger att utan disciplin och olika former av struktur blir det aldrig något gjort. Väntar du på inspirationen väntar du förgäves.

Oavsett anledning behöver du bereda tid för ditt skrivande i ditt liv. Det innebär att du behöver ta tid från något annat som du gör just nu. Vad vill du offra?

När skriver du bäst? Morgon eller kvällen eller mitt på dagen? Kan du skriva på väg till och från jobbet? Kan du gå upp en timme tidigare varje morgon och skriva? Kan du göra ett avtal med din familj att en viss tid på helgen är din, då du ostört behöver få din skrivtid. Kan du ta bort en timme varje kväll från TV tittandet? Hur mycket tid ägnar du åt din telefon? Kan du omvandla en del av den tiden till något annat. Behöver du vara själv när du skriver? Kan du åka bort en vecka på skrivresa eller till en öde stuga där du sitter själv och skriver.

Det är viktigt att du hedrar ditt löfte till dig själv. Gör en vana av att skriva.
Det kan räcka med 15 minuter om dagen. Genom att ge dig själv den tiden kommer du varje dag att umgås med din historia. Det är viktigt för att på sikt bygga ut och utveckla din historia.

Om du ger dig själv den tiden eller mer varje dag under 2018 kommer du i slutet av året ha en klar bok att redigera. Om din målsättning är att skriva en sida om dagen kommer det att ge 365 sidor på ett år. Nu i slutet av detta år är en bra tid att bestämma hur du vill att ditt nästa år skall vara och vilka drömmar du vill förverkliga.

Du kan skapa tid. Det finns tillräckligt med tid i ditt liv. Vi har alla 24 timmar per dygn. Du behöver bestämma vad du vill prioritera och göra med din tid.

Lycka till!