Jag har alltid dröm om att åka i en tidsmaskin tillbaka i tiden. Tänk att bara få komma tillbaka till det gamla Egypten i 5 minuter och se hur det egentligen var.

Böckerna ger oss insikt och är den tillgängliga tidsmaskin som finns idag. Så länge människan har skrivit har det funnits texter. Från början var de mer praktiska men sedan började de beskriva livet, poesi, resor, historia, politik och annat.

Ett tidstecken är Herodotos och hans historia. Den är skriven på 400 talet före Kristus. Han blev kallad historieskrivningens fader. I mina ögon är han även reseskildringarnas fader. Hans intresse och nyfikenhet av andra människor delar han med sig i sina berättelser. Han kunde konsten att berätta en historia. Själv sa han: ”jag är skyldig att berätta vad som berättas, men jag är inte skyldig att tro på allt.” Han var själv grek och hans perspektiv utgick ifrån den grekiska kulturen, En stor del av Herodotos skriver hade skett för länge sedan och innan han själv levde.

Se inledningen om egypternas seder och religion:

…”liksom luften hos egypterna är egendomlig och dess flod har en annan naturen andra floder, så har de också i nästan allting seder och bruk, som är rakt motsatta andras människor. Hos dem går kvinnorna på torget och handlar, medan männen sitter hemma och väver…Kvinnorna står upprätt, när de kastar sitt vatten, men männen sitter.”

Flyttar vi oss drygt 2000 år i tiden kommer vi till Nilen kryssningarna på 1850-talet.
Det är ingen mindre än Florence Nightingale som skrev brev under sin resa på Nilen.
Att läsa hennes brev och samtidigt besöka dessa platser själv är magiskt. Det blir att gå i hennes fotspår och att uppleva hennes upplevelser parallellt med mina egna.

När jag är ute på resa försöker jag passa på att skriva ner mina egna tankar samtidigt. Tankarna finns just där och just då, sedan har de en förmåga att flyga bort.
Jag gick en kurs för vagabond för några år sedan som handlar om hur man skall skriva resereportage. De poängterade starkt vikten av att skriva på plats. Det är just där och då som du har känslan. För att få ögonblicksbilderna. Redan när du sitter på planet hem är den borta.

Gillar du som mig att resa, läsa och skriva kan jag verkligen rekommendera att du letar upp några av de gamla reseskildringarna. Gå in i deras berättelser. Se vilken liten skillnad det är hur vi upplevde saker då och hur vi upplever saker idag. Det är också en fin reskamrat på resan, speciellt om du reser själv.