Hur ser du på tid? Är den linjär och hela tiden tar dig framåt i en riktning? Tiden som har passerat är slut. En person som tänker linjärt räknar de dagar, månader och år som den har levt. Varje ny dag är en möjlighet samtidigt som det är en dag mindre i ditt liv.

Jag har läst om att vi på 1800-talet blev inskolade att se tiden på ett annorlunda sätt.
Vi fick lära oss att tid är pengar. Det var viktigt att komma i tid. Tiden styckades ner i timmar, minuter och sekunder. Tid blev en dyrbar skatt som inte fick förbrukas felaktigt.

Tiden innan var annorlunda. Den var cyklisk. Saker kom och gick som i cirklar. Det går att se på årets och dess skiftningar i årstider, i ljus och mörket. Julen kom och gick. Våren kom och gick och de kom alltid tillbaka.

Bodil Jönsson och hennes böcker om tid har betytt mycket för mig. Speciellt hennes första bok. Hon fick mig att förstå varför jag ibland prokrastinerar av en anledning. Vilken av att få tänka efter. Att ha ställtid och sova på saken när det gäller större arbeten och beslut.

Hon talar om styckad tid och styckad tid. I vår barndom kändes sommaren så lång. Det var för att den inte var uppdelat i olika avsnitt utan att allt var en lång tid med lekande, vara ledig och bara vara. Det är sällan vi tillåter oss att bara vara idag. Att inte göra någonting och då menar jag också att inte titta på film eller mobilen utan bara sitta och titta ut genom ett fönster.

Jag har styckat min tid alldeles för mycket. Jag har multitaskat och hoppat från en sak till en annan. Idag jobbar jag mer på fokus i stunden. Jag är där precis där just då. Varesig det är i en uppgift, i ett telefonsamtal eller sitter och tittar ut genom fönstret.

Idag gör jag en sak i taget. Det har gjort en stor skillnad. Jag hinner med mer saker än tidigare och känner mig samtidigt inte stressad. Jag arbetar medvetet på att ta bort alla orsaker till att bli stressad. Jag är på min höjd jäktad, men aldrig stressad. Jag går mer målmedvetet fram, samtidigt som jag tar bort mer och mer onödiga saker i mitt liv.
Jag gör det jag vill göra och det som tar mig framåt mot mina mål och mina drömmar.

För några år sedan var jag på en utställning med ett mycket bra budskap. Det var en vägg full av klockor. I mitten stod det: ”Det finns ingen tid, det finns bara klockor.”
Hur kan du använda detta citat i ditt liv för att få ett hälsosamt förhållande till tiden?