Hur väl känner du dig själv?

Tycker du att det är en konstig fråga? Det är okej om du tycker det.
Det intressanta med oss människor är att vi påverkas så mycket av andra.
Ibland undrar jag om vi är som läskpapper. Vi kopierar människorna som vi har runt omkring oss.

Har du någongång blivit förvånad över dig själv och ditt agerande? Det har jag.
Speciellt om jag har bestämt mig för något och sedan gör jag tvärtemot.
Då är det precis som det finns andra krafter än jag som bestämmer. Samtidigt vet jag att ansvaret för mig och mina handlingar är helt och hållet mina egna.

Vad som driver oss och varför är oerhört intressant. Jag är övertygad om att det är en av anledningarna till att det idag finns så många personlighetstester på marknaden. Det gäller att få svar på vem man är.

Det finns också ett annat sätt. Skriva och reflektera över sig själv. Då kan du få fram nya perspektiv av dig själv. Vad vill jag och vad vill jag inte. Vad drömmer jag om? Vad tänker jag kring ett ämne. Vad är mina värderingar. Är de samma som när jag var liten eller har de ändrats.

Jag fick en fin bok i present som heter Min framtid på tre minuter. Den ställer flera bra frågor som jag behöver tid att fundera över och är ett sätt att lära känna mig själv med.

Vad sägs om dessa frågor:

Vilka personer kommer att finnas kvar i ditt liv när du blir gammal?
Tre framtida drömjobb.
Tre sätt som jag vill skämma bort mig själv på.
Saker som ger mig energi.

Som du märker går frågorna både högt och lågt. Det är roligt att sitta och fundera på vad jag vill egentligen. Sedan tre veckor tillbaka sitter jag varje morgon efter min morgonpromenad och svarar på en fråga.

Vad har det är med skrivandet att göra? Ju mer jag känner mig själv, desto mer observant blir jag på andra. Jag kan ju faktiskt använda samma frågor för att lära känna mina karaktärer bättre.