”För det spelar ingen roll hur det var förr. Det är inte förr nu.”

Orden är skriven av Svante Randlert i boken Drömarbetsgivaren.

Meningarna fångade mig. Svante beskriv i sin bok om hur man blir en drömarbetsgivare. Hur man fångar upp kreativitet. Det är ett viktigt område som går att tänka in i flera områden som t.ex. bokskrivande.

”För det spelar ingen roll hur det var förr. Det är inte förr nu.”

Texter som fungerade för 10 år sedan fungerar inte längre och samtidigt är de ett bokmärke av sin tid. Visst finns det klassiker som alltid kommer att fungera. Det är häftigt att boken och berättelsen är den tidsmaskin som vi idag har för att förstå och ha en monolog med det förflutna. De berättar om sina upplevelser, men vi kan inte svara, bara lyssna på deras röster. Jag gillar bekräftelsen i att förstå att människan för 2000 år sedan hade samma problem som vi har idag. De funderade kring frågor om livet, kärleken och familjen. De var nyfikna på andra världar och andra människor.

Då skrev de på sten eller lera. Det måste tagit en del tid och jag kan förstå att texterna inte blev så långa. Pennan och pappret var en stor inovation tills skrivmaskinen kom och idag datorn som gör att vi kan skriva snabbare och framför allt flytta på textmassor lätt. Vi kan ändra ordningen i en hel berättelse med några få knapptryck.

Förr fanns det några få förlag att skicka sitt alster till, sin lilla omhuldade berättelse.
Om man fick nej, vilket många fick blev manuset kvar i skrivlådan. Idag finns det massor av förlag att vända sig till och det går att trycka sin egen bok i hur många eller få upplagor som man själv vill.

Sociala media har bidragit till att vi har mer kontakter på nätet än tidigare. Vi kan kommunicera med många samtidigt och vi kan hitta likasinnade med samma intressen som mig. Vill jag hitta en skrivkamrat, så är det inga större problem.

Så det spelar inte roll hur det var förr, om det var bättre eller sämre. Om det var lättare eller svårare. Det viktiga är att anpassa oss till den tid vi lever i med de förutsättningar som finns och göra något åt just det.