Jag fick en fråga på Facebook om hur man börjar skriva en bok.

Det är en bra fråga, en riktigt bra fråga som är svår att svara på. Det beror mycket på personen som funderar på bokskrivandet. Vi människor är unika med olika syften, önskningar och mål i livet.

Även om det är många som vill och drömmer om att skriva böcker, så är anledningarna till varför olika. En sak har jag lärt mig i mitt eget bokskapande och det är att det tar mycket längre tid än man tror att skriva. Det skall inte stoppa dig, men det är bra att veta att du kommer att få umgås med din berättelse i flera år. Den kreativa processen behöver sin gång, den lustfyllda delen av skrivandet. Redigeringen och utvecklingen av bokmanuset behöver också ha sin gång.

Det enklaste svaret på frågan är att man börjar skriva en bok genom att skriva ner en ide på ett papper och bestämma sig vad man vill skriva om. Vems berättelse vill jag berätta? Är det min egen?

Är det en berättelse som jag behöver skriva ner för min egen skull i dagboksform och i terapeutiskt syfte. Är syftet att skriva av mig allt som finns min kropp och själ och behöver komma ut? Är min önska att hjälpa andra? Berätta att de inte är ensam med sina utmaningar och problem, och att jag delar med mig av mina egna erfarenheter. Skriver jag för andra behöver jag kanske tänka på och ta hänsyn till andra människor som finns runt omkring mig och som också är en del av min berättelse och historia.

Skriver jag för att jag älskar att berätta berättelser? De behöver inte nödvändigtvis vara mina egna. Har jag hört ett samtal på tunnelbanan och börjat fantisera om vem personen är bakom samtalet och vad de få lösryckta meningarna som jag har fått höra egentligen betyder. Det är spännande att fantisera om andra människor och deras liv. När du inte känner dem och de är ett oskrivet blad för dig finns det mycket som du kan fantisera om. Du kan bestämma över personens liv, hur det skulle se ut i din bok och i din fantasi.

En sak har jag lärt mig av skrivande. Lyckliga människors liv är inte spännande i längden. Det behöver ske något med karaktärerna som du skriver om. De behöver göra en resa i sina liv och de behöver utvecklas åt det ena eller andra hållet, från lycka till olycka eller tvärtom. Det går att finna andra varianter också men fortfarande med fokus på utveckling.

Fortfarande sitter många fina böcker och berättelser kvar i huvudet och i tanken hos människor. Det är precis som de vägrar att komma ner på pappret. Det är väl det som är det viktigaste. Oavsett varför du skriver, vilket syfte du har behöver du börja skriva ner din berättelse, bokstav för bokstav och ord för ord. Skrivjobbet behöver göras för att din bok skall kunna materialisera sig i en eller annan form.

Det första steget är och förblir att sätta ner dina tankar på ett papper. Sätt i gång och skriv, gör det nu, vänta inte till imorgon. Vi vet alla vad som händer med det som vi skjuter upp. Risken är att det blir en morgondag som aldrig kommer.

Skriv, skriv, skriv…