Varför är det nödvändigt att ta fotografier av sig själv som författare? Vad säger du? En bok borde tala av sig själv och stå för sig själv utan författarnamn och bilder.  

När jag väljer böcker, så har jag några kriterier som jag brukar går efter.

Om jag känner till författaren och gillar böckerna är valet enkelt. Då håller jag utkik efter nästa bok som kommer. Jag älskar serier där jag får följa personer i flera berättelser. 

Jag tycker om författare som är personliga, som delar med sig av sitt arbete och vedermödor. Jag behöver inte veta allt om deras privatliv men gärna hur de arbetar med sitt skrivande, hur de får sina idéer till berättelser. Om hur de arbetar med hantverket. 

Det är så fascinerande att skrivprocessen ser så annorlunda ut för olika författare.  

När jag inte känner till författaren så lyssnar jag i första hand på rekommendationer från andra som jag känner. Jag är inte en person som tittar efter vilka böcker som står på topplistan. Jag älskar att gå i bokaffärer. Ett vackert omslag kan få mig att köpa en bok. Jag är allätare när det gäller böcker, men i olika perioder är det olika genrer och då blir det mest författare av den genren.

Tillbaka till frågan om det är viktigt att ta foton av sig själv som författare.

Går det att ta ut sig själv helt från boken och skriva under pseudonym? 

I den digitala värld som vi lever i idag, där vi delar vårt liv på ett helt annat sätt än tidigare via sociala media tror jag inte på att vara anonym i något yrke. Du gör digitala avtryck vart du än går idag. 

Linkedin är idag vår största arena när det gäller arbetskontakter. Hur är ditt varumärke där? Hur presenterar du dig själv som potentiell medarbetare eller chef? Vad tänker du på när du söker arbete? Vilka egenskaper lyfter du fram i ditt personliga varumärke? När du söker nytt arbete, var medveten om att blivande kollegor kommer att googla på dig. Det är där de kommer att skapa sig sitt första intryck av dig och inte när ni ses första gången i verkligheten.

Det samma gäller författarskapet, för att bli läst av andra, behöver dina läsare veta att du finns. Det är där jag tror att vi har den största utmaningen. Det finns så många duktiga författare och så många böcker som publicerar varje år. Det gäller att synas, att bli sedd.

Reflektera över vad du själv vill veta om författarna till de böcker som du läser. Fundera över vad du vill berätta om dig själv och ditt skrivande. 

Om bilden av en anställningsintervju hjälper dig, så använd den som exempel. Ställ frågor till dig som själv som du skulle vilja fråga din favoritförfattare. Välj vad du vill dela. 

I och med att jag själv är så intresserad över hur andra författare gör i sina skrivprocesser väljer jag att dela med mig av min skrivresa. Jag vill dela med mig både av mina misslyckanden och det som fungerar.

Igår var jag och tog författarbilder till nästa bok. Jag vill att de ska visa både vem jag är som person och kopplas till nästa bok. Jag anlitade fotografen @thomasniemi som tar fram det bästa ur mig och förstår vad jag vill ha och säga med mitt varumärke. 

Jag har märkt att bra fotograf bilder till mina böcker och till min Linkedin sida har ökat mina möjligheter både att nå ut till fler läsare och fler arbetsgivare. Det har varit en bra investering i mitt personliga varumärke.

#systrarnapåkreta #charterdeckare #spänning #charter #reseledare #turism #Kreta #Grekland #mysdeckare #feelgooddeckare #mord #ritualmord #kärlek #thriller #serie #svenskdeckare #starkakvinnor #hoiforlag #hoi #höstläsning #fotografering #författarvarumärke #personligtvarumärke