“Skrivande är ett ensamt jobb” säger Stephen King i sin bok “Att skriva. En hantverkares memoarer.”

Håller du med? Är skrivandet ett ensamt arbete?

Jag håller inte med och jag har byggt ett liv kring mitt skrivande som är allt annat än ensamt. Det är jag tacksam över. 

Jag tror på att vi behöver kollegor att prata med, om allt och ingenting. Kollegor som jag kan prata med om en karaktär som inte gör som jag säger. Kan jag ge karaktären en uppsträckning eller ska jag lyssna på vad den säger?

En skrivkamrat som jag kan nörda in mig med och prata med om skrivtekniska saker som är viktiga. Finns det några regler kring dialoger till exempel. Ska jag använda citattecken eller är det bättre med pratminus. Hur långt får eller bör ett kapitel vara? Hur många ord ska en bok innehålla? Det kan vara om feedback på mitt manus som behöver landa och tänkas igenom innan jag vidtar några åtgärder. 

Vad har jag byggt för liv som stärker mitt skrivande och som gör att jag inte känner mig ensam? Det är flera saker som tillsammans bidrar och hjälper mig.

Jag är med i ett medlemsprogram digitalt, Skriv! en skrivarfamilj. Jag är med på minst en aktivitet i veckan där jag möter andra författare, skriver tillsammans och träffar vår skrivcoach och talar skrivutmaningar. Jag har en skrivkramrat som jag träffar en gång i veckan och då talar vi om våra gemensamma skrivprocesser.

Jag har en responsgrupp där vi delar texter med varandra. Allt detta sker digitalt. Så jag behöver bara dyka upp och göra de åtaganden som vi tillsammans kommit överens om.

När tvivlen kring boken sätter in, tar jag hjälp av en skrivcoach. En professionell person som kan hjälpa mig att tänka klart när det gäller mitt manus. Det är så värdefullt. Självförtroendet går upp och ner i skrivandet för mig. Vissa dagar skulle jag kunna slänga hela manuset och andra dagar känns det okej. När det är jobbigt, så tar jag hjälp för att inte ta beslut som jag senare kommer att ångra.

En annan viktig del i mitt skrivande är testläsare. Då har jag kommit till ett första manusutkast som ska bearbetas och redigeras. Beroende på vad boken handlar om, så frågar jag olika personer om de vill bli testläsare. Jag tittar efter kompetens inom olika områden. En testläsare är duktig på det land och språk som jag skriver om. En annan testläsare är duktig på språk och en tredje på dramaturgi. 

När manuset kommit en bit längre i processen, startar arbetet med förlaget. 

De hjälper mig att göra det sista delarna för att manuset ska bli så bra som det bara kan. Jag har en förläggare som går igenom texten och kommer med synpunkter. Jag har en redaktör som går igenom manus och vi arbetar igenom manuset ytterligare en till två gånger beroende på hur mycket som behöver göras. När manuset kommit så långt kommer korrekturläsaren in och gör de sista ändringarna.

När boken sedan är tryckt och ska ut på marknaden, så får jag hjälp och stöd av förlagets marknadsavdelning. Det är en viktig funktion och ett stöd i processen. Det är roligt att lära sig om olika säljkanaler, tänka kreativt och sälja sin egen bok.

Nej, i mitt liv och min värld är det inte ensamt att skriva. 

#systrarnapåkreta #charterdeckare #spänning #charter #reseledare #turism #Kreta #Grekland #mysdeckare #feelgooddeckare #mord #ritualmord #kärlek #thriller #serie #svenskdeckare #starkakvinnor #hoiforlag #hoi #höstläsning #ensamtattskriva #Skriv