”Det värsta är det oskrivna bladet. Det som inte går att redigera.”

/Jakob Sverker

Varför är vi så rädda att misslyckas? Jag är en i den skaran. Min utmaning i början av skrivandet var, att det blev aldrig någon text. Jag skrev och tog bort texten, för att det inte var tillräckligt bra. Skrev och tog bort den skrivna texten. 

För att jag skulle komma ifrån denna dåliga vana fick jag av min skrivcoach redigeringsförbud i tre månader. Jag fick skriva, men inte ta bort någonting. Det var svårt i början men det hjälpte mig oerhört. Det blev precis som Jakob säger i början. Det går inte att redigera ett oskrivet blad, men det går att förädla en text som redan är skriven. Det kan du göra hur många gånger som helst.

Jag håller på att läsa Petter Stordalens bok och han talar om samma sak. Det finns så många bra idéer som aldrig blivit genomförda för att man är rädd för att misslyckas eller att det första försöket inte ska bli tillräckligt bra eller perfekt.

Livet handlar ju egentligen om att hela tiden lära sig nya saker. Det är sällan som vi gör något perfekt på en gång, och frågan är om det ens är något som jag vill sträva efter. I arbetslivet talar vi om att man behöver göra 10 000 timmar innan man blir riktigt bra på något. Då handlar det om att lära sig en ny tjänst eller ansvarsområde. En ny arbetsroll tar oftast ett år att komma in i och lära sig allt grundläggande. Sedan kommer nästa nivå av förfinande och så håller det på. 10 000 timmar är ett heltidsjobb på drygt 7 år.

“Jag har inte misslyckats

Jag har bara testat 10 000 sätt som inte fungerar.”

/Thomas Edison

Det visar att Thomas hade tränat på sitt förhållningssätt till att lära sig nya saker och att han inte såg det som ett misslyckande utan betraktade alla sätt nyfiket som inte fungerade som lärdomar.

Så varför inte träna på att våga skriva, skriva dåligt. Precis som idrottare gör. 

Acceptera att det finns både bra och dåliga dagar inom skrivande som med allt annat. Det viktiga är att du skriver mycket. Det är då du får din träning. Skrivandet fungerar mycket bättre för mig när jag tänker som Thomas och Jakob.

#systrarnapåkreta #charterdeckare #spänning #charter #reseledare #turism #Kreta #Grekland #mysdeckare #feelgooddeckare #mord #ritualmord #kärlek #thriller #serie #svenskdeckare #starkakvinnor #hoiforlag #hoi #höstläsning #nyfikenhet #vågaskrivadåligt