Vad är egentligen ett tema i en bok? Det är huvudtanken i berättelsen som binder ihop eller som flyter igenom berättelsen. Vanliga teman är kärlek, familj eller att författaren vill ta upp ett problem i samhället. En del väljer att ha ett tema med i boken och andra väljer att inte ha det.

Jag började skriva boken Systrarna på Kreta i oktober 2014 på en skrivkurs i Italien. Min grundtanke var att dela med mig av mitt liv som reseledare genom att ge läsaren exotiska platser, inblick i resenärernas liv, något speciellt och karaktäristiskt om platsen och inblick i en reseledares vardag. Vi tänker oftast på semestern med guldkant på tillvaron och att alla ska vara glada och lyckliga. Det stämmer dessvärre inte alltid, även om de flesta har det fantastiskt på sin semester.

De problem som finns hemma i vardagen, tar resenären med sig på resan. Problemen kan till och med eskalera, speciellt om det är dåligt väder och man är tvingad att vara med varandra på hotellrummet under en längre period. Ett sorgligt faktum är att många par väljer att gå ifrån varandra efter en längre tids ledighet.

Tillsammans med ovanstående, fanns grundtanken att bygga upp boken som en chartervecka, så att allting händer under en bestämd tidsrymd.

Temat i boken är destruktiva relationer. Det är ett ämne som berör mig och som jag ville belysa. Varken fysiskt eller psykiskt våld mellan människor är okej under några omständigheter. Nu förordar jag inte att man ska ta till samma tillvägagångssätt som i boken. Jag tycker att tanken att offret slår tillbaka mot förövaren är intressant. 

Det finns en mycket viktig artikelserie som journalisterna Kerstin Weigl och Kristina Edblom skrivit i ämnet. Från 1 januari 2000 har 315 kvinnor blivit dödade. “Varje månad dödas minst en kvinna i Sverige av en man hon älskat, litat på och i många fall fått barn med.” 

Evas boktankar har i sin recension kommit med en uppmaning som jag instämmer i.

“Till sist vill jag uppmana er som  lever i ett våldsamt förhållande (spelar ingen roll om det är en partner eller familjemedlem) att söka hjälp. Jag tror inte på något sätt att det är en enkel sak att göra, men det är värt det. Det finns kvinnojourer som är där för att hjälpa…Våld i nära relationer är INTE okej! Det är INTE ditt fel!”

@evasboktankar

Evas recension i sin helhet kommer också läggas upp nästa vecka.

#systrarnapåkreta #charterdeckare #spänning #charter #reseledare #turism #Kreta #Grekland #mysdeckare

 #feelgooddeckare #mord #ritualmord #kärlek #thriller #serie #svenskdeckare #starkakvinnor #hoiforlag #hoi #höstläsning #nyfikenhet #boktema