Systrarna på Kreta är verkligen en spännande bok.
Just deckare är något jag har haft svårt för, med fördomen att alla handlar om samma sak (på senare tid har jag börjat inse att det argumentet inte håller, efter som genren feelgood exempelvis också håller samma mall). Men den här tror jag har öppnat mina ögon för att prova fler i genren. Jag är definitivt intresserad av följande delar i trilogin, som Systrarna på Kreta utgör första delen av.

Det här är en feministisk bok som handlar om hämnd. Hämnden är ljuv, sägs det. Frågan är bara vilket pris man är beredd att betala. Berättelsen skingrar olika kvinnor som lever eller umgås med våldsamma män, och det är intressant att läsa om deras tankar kring situationen och vad som möjligen skulle kunna göras åt den.

Boken utforskar också vilka handlingar som anses goda, och när de övergår till onda handlingar. Något som inte har ett enda svar, utan olika beroende på hur man vrider och vänder på det. Man får en tankeställare, och det är något jag verkligen tycker om.

Karaktärerna i boken är mångfaldiga, och att följa dem på deras semester (eller arbete) på Kreta är minst sagt fängslande. De är väl gestaltade och har sina egna djup, känslor och tydliga mål. Hur de alla kopplas samman är smart skrivet, tycker jag. Man brukar säga att världen är liten, och det stämmer verkligen i Systrarna på Kreta.

Något som bidrog till att jag fastnade för boken var Grekland och landets historia. Kreta är specifikt intressant för mig som är historieintresserad, och faktum är att jag skrev en uppsats om Kreta i högstadiet.
Den grekiska mytologin är också mäkta intressant och den vävdes in snyggt i berättelsen, vilket förgyllde läsupplevelsen för min del.

I början beskrivs hur resenärerna åker på en smal väl längs med en bergsvägg, med havet på högra siden. Just den här bilden kastar mig direkt tillbaka till när var i Thassos för två år sedan. Vägen till hotellet var precis som i beskrivningen.
Miljöbeskrivningarna genom boken var trovärdiga och jag såg hela berättelsen klart och tydligt framför mig.

Varför ska du läsa boken?
Den får dig att tänka över vad som är rätt och vad som är fel. Den ger också exempel på konsekvenser som hämnd kan ha, samtidigt som boken stärker kvinnans självständighet.
Du får en speciell läsupplevelse, men också en minisemester till Kreta. Det passar ju perfekt i dessa Corona-tider!

Jag gillar den här boken skarpt och kan rekommendera den till alla som gillar deckare och utomlandsresor! Av mig får den en stark fyra av fem i betyg.

Tack till Jenny på Hoi förlag för möjligheten att recensera Systrarna på Kreta!


Till sist vill jag uppmana er som lever i ett våldsamt förhållande (spelar ingen roll om det är en partner eller familjemedlem) att söka hjälp. Jag tror inte på något sätt att det är en enkel sak att göra, men det är värt det. Det finns kvinnojourer som är till för att hjälpa. En av dem är Kvinnofridslinjen. Klicka här för att komma till dem.
Våld i nära relationer är INTE okej! Och det är INTE ditt fel! 

@evasboktankar

#systrarnapåkreta #charterdeckare #spänning #charter #reseledare #turism #Kreta #Grekland #mysdeckare

 #feelgooddeckare #mord #ritualmord #kärlek #thriller #serie #svenskdeckare #starkakvinnor #hoiforlag #hoi #höstläsning #nyfikenhet