Det var ett ord som jag inte kunde när jag började ta mitt skrivande på allvar. Jag hörde att man talade om synopsis men jag visste inte vad det var.  

Inte helt oväntat kommer det från grekiskan, syn och optik som innebär en kort sammanfattning med de viktigaste händelserna i en berättelse. Hur ska då en synopsis se ut? Jag har uppfattat att det handlar om syftet och vilken målgrupp den ska till.

Det finns massor med bra tips och tankar på hur man kan skriva en synopsis. Tanken i grunden är att hålla koll på handlingen, se den röda tråden, karaktärsutveckling, tidsperspektiv och bygga upp olika scener. 

Vad ska jag gå tänka på för egen del nu när det är dags att skriva en ny synopsis? 

Jag vill att synopsis ska vara ett levande dokument som jag ändra tillsammans med berättelsen och som är ett stöd när jag kör fast. Då kan jag alltid gå tillbaka och titta på helheten. Jag är inte en person som kan skriva en berättelse från början till slut, utan jag hoppar mellan olika scener/kapitel. Min synopsis är lika med ett kapitel.  

Handlingen utspelar sig under en vecka, så mina kapitel blir veckodagarna. Nästa steg blir att tänka vad ska hända under de olika dagarna som berättelsen utspelar sig. Det räcker i början med en rad per dag vad som ska hända. Allt eftersom berättelsen kommer till mig går jag in och skriver mer. 

När det gäller karaktärerna skriver jag vilka som ska vara med i boken och deras olika roller. I synopsis är det endast med namn, ålder, funktion och eventuellt händelse i boken. 

Jag arbetar sedan med karaktärerna på ett separat papper och bygger ut dem en och en för att lära känna dem bättre. På en skrivkurs i Italien fick jag tipset att använda en ”vänbok” där mina karaktärer fick berätta mer om sig själva och det har jag fortsatt med. Jag tycker att det är ett bra verktyg. Karaktärerna utvecklar sig under skrivandet och då gäller det att uppdatera sidan om karaktären. 

Det är de två dokument som jag använder och som jag har stor glädje av i mitt skrivande. Mitt löfte till mig själv för denna gång är att använda dem ännu mer än tidigare.  Jag har varit inne och tittat på synopsis mellan varven men nu vill jag göra det oftare. Sätta en rutin att titta på den en gång i veckan. 

Det känns spännande och roligt att sätta igång med en ny berättelse. 

All rights reserved