Det är svårt att gestalta verkligheten som den är. Den är något som vi inte alltid vill se och den kan upplevas skrämmande i en bok. Är vi människor så krassa när det kommer till kritan?

Vi är oss själv närmast när det är en kris. Vi kanske till och med slåss för våra liv och kan eller orkar inte se och rädda andra. Vi skyddar oss själva och våra närmaste men har svårt att sträcka ut handen och hjälpa en okänd. Jag vill tro på hjältar och att det inspirerar mig.

Jag tror att det gör ont att inse att jag själv inte alltid orkar vara hjälte utan att jag räddar mig själv först. När jag har läst och lärt mig om krishantering, så har det varit tydligt att jag först måste kontrollera mig själv. Hur mår jag och kan jag hantera denna situation? Annars finns risken att jag ställer till mer skada än nytta. Det är som flygvärdinnorna säger med andra ord, du måste först ta på dig din egen mask, innan du kan hjälpa andra. 

Om du skriver om ditt liv eller en händelse som påverkar dig, behöver du tänka på vilken del av verkligheten du ska ta med? Å andra sidan tänker jag att alla berättelser oavsett om det är skönlitteratur har fått inspiration från verkligheten på det ena eller andra sättet. Sedan gäller det att göra inspirationen verklig i berättelsen, eller i alla fall att läsaren ska uppleva berättelsen trovärdig. Det är inte alltid läsaren gör det trots att det hänt i verkligheten. Det ligger verkligen något i uttrycket “Sanningen överträffar dikten” men det är inte alltid vi vill eller orkar se den. 

När jag arbetade ute som reseledare och platschef fick jag se sidor av människor som jag inte trodde fanns. Både positiva och negativa. Varje säsong fick jag lära mig något nytt om mänskligt beteende och det fascinerar mig. Varför vi människor gör som vi gör och hur vi i efterhand rättfärdigar våra handlingar. Jag skulle inte kunna skriva och berätta om allt, helt enkelt för att läsaren inte skulle uppfatta det trovärdigt. 

#systrarnapåkreta #charterdeckare #spänning #charter #reseledare #turism #Kreta #Grekland #mysdeckare #mord #ritualmord #kärlek #thriller  #serie #svenskdeckare #starkakvinnor #hoiforlag