En författarkollega skrev igår att feedback kan göra väldigt ont och att det är svårt att värja sig emot massor med tyckande. Jag håller med henne. Det värsta är att det kan få en person att sluta skriva. Tyckande utan förklaring är svårt att hantera. Det är ju de orden som du kommer ihåg och som författare kopplar du ihop, boken är värdelös med att du som person är värdelös. Det är du som har skrivit den. 

Vad är då tyckande? Vi har alla åsikter och det är okej. Det som är svårt är när det står: “Dåligt!!!” ,utan någon förklaring. Värdelöst, jag har slösat bort flera timmar av mitt liv genom att läsa denna bok. Varför var boken värdelös är min första fråga? Snälla förklara för mig, annars kan jag inte göra något med din åsikt. Sedan undrar jag också varför valde du att läsa ut boken om den nu var så dålig? Det var ingen som under pistolhot sa till dig att du måste läsa färdigt boken, du kan sluta läsa precis när du vill.

Jag håller med dig att livet är för kort att ägna det åt böcker som jag av olika anledningar inte tycker om eller i mina ögon inte är bra.I en bokhandel där jag stått och signerat sa en av personalen, jag älskar att läsa och läser många böcker. Om jag inte gillar en bok eller om det inte är min genre, så väljer jag att inte skriva något om den. Det är min personliga åsikt och jag vill låta andra få bilda sin egen uppfattning. Det tycker jag var ett sunt sätt att se på böcker och det tänker jag själv ta med mig och tänka på.

Vi är lika många människor som det finns åsikter och bara för att jag inte tycker om något, så behöver det inte betyda att alla andra tycker samma sak.Feedback för mig är att skriva en förklaring till vad jag tycker är värdelöst. Det ger också en möjlighet till författaren att tänka över dina ord till nästa gång och välja om hen ska agera på din feedback eller inte. Några exempel skulle kunna vara: din bok tilltalar inte mig, det är för många personer att hålla reda på, det finns ingen röd tråd i handlingen, jag kunde inte följa med eller handlingen var förutsägbar och jag gillar oväntade slut.

Jag skulle önska att vi kunde göra så mot varandra. Ge konstruktiv feedback. Om du valt att sätta dig ner och skriva en rad, skriv gärna varför. En författare har lagt ner timmar, dagar och år på att skriva just den boken som du håller i din hand. För dig tar det några timmar att lyssna på eller läsa boken.Du tycker inte att boken är bra och det är helt okej, men om du väljer att ge feedback så ge konstruktiv feedback.

#systrarnapåkreta #charterdeckare #spänning #charter #reseledare #turism #Kreta #Grekland #mysdeckare #mord #ritualmord #kärlek #thriller  #serie #svenskdeckare #starkakvinnor #hoiforlag