Hur lär du dig nya stilgrepp inom konsten att skriva?

Jag lär mig just nu mest på den feedback som jag får av min redaktör. Han ser saker i texten som jag inte ser både när det gäller själva berättelsen och dess dramaturgi samt själva innehållet med grammatik. 

Jag vill utvecklas och lära mig mer. Ett sätt är att läsa olika författare och genre. Inte bara dem jag själv föredrar utan alla olika sorter för att se hur en berättelse kan utveckla sig. 

Jag blir också inspirerad av andra författare och deras utmaningar och framgångar. Jag är så tacksam för alla poddar som finns idag och som ger massor med inspiration. Där finns verkligen författare på alla nivåer och personer som jag känner igen mig i och som jag gärna tar rygg på.

Jag är också i skrivsammanhang och träffar andra författare digitalt varje vecka. Det är fantastiskt att få skriva tillsammans, tala om skrivutmaningar och höra andras funderingar. Det får mig att känna att jag inte är ensam och har definitivt tagit bort min fördom om att författaryrket är ett ensamt yrke. Det blir vad du gör det till och du kan välja själv.

Det finns en uppsjö av böcker kring själva hantverket. Jag tycker mycket om Bodil Malmsten “Så gör jag – konsten att skriva.” Det är verkligen en poetisk resa genom skrivandets process. Bodil säger till mig i sin bok att jag måste hitta min egen väg. 

En favoritförfattare i min ungdom var Stephen King och Dean Koontz, jag var inne i en period av skräck och fasa. Det är något som båda dessa författare är mycket bra på. Nu har jag äntligen fått tag på Stephens bok “Att skriva – en hantverkares memoarer.” Alla har talat om den och hur bra den är för att lära sig mer. Det ska bli spännande att ta del av hans tankar i ämnet.

Jag tänker att jag hela tiden i mitt eget skrivande behöver ge plats och tid åt vidareutbildning och eget läsande. Jag vill utvecklas från bok till bok. Det är något som jag sett och blivit medveten om från den första till den andra boken. Det är en häftig känsla. Jag tror att skrivandet är något som du kan fortsätta att utvecklas tillsammans med genom hela livet.

Vad gör du för att lära dig mer kring skrivande? Tacksam för tips och inspiration.

#systrarnapåkreta #charterdeckare #spänning #charter #reseledare #turism #Kreta #Grekland #mysdeckare #mord #ritualmord #kärlek #thriller  #serie #svenskdeckare #starkakvinnor #hoiforlag #skriva #skrivutveckling #utbildning