Jag tycker som du märkt om att titta efter definitioner när jag funderar över något. Hur har andra personer tolkat ordet. Finns det en tydlig beskrivning eller är det luddigt? Definitioner ger mig ett annat perspektiv.

Idag har jag tittat på minnet. Vad är det egentligen? Minnet är viktigt, det hjälper oss människor att lagra erfarenheter. Det hjälper oss att känna igen vår omgivning och människorna runt omkring oss, och minnet finns där när vi ska lära oss nytt. Vi använder minnet vid problemlösning.  Minnet ger oss ett tidsperspektiv, då vi kan tänka vad som har hänt tidigare och koppla det till erfarenheter som vi har nu.

Det blir en del av vår person och genom våra minnen och erfarenheter tolkar vi världen. Visst är det vackert? Mina minnen är en stor del av mig som person. Tänker på Reginas låt Unique som jag översätter till svenska: Du föddes som ett original men dör som en kopia av dina drömmar.

När jag var på skrivkurs för Vagabond talade läraren om att det är svårt att komma ihåg en plats i efterhand och det bästa är att skriva om den när du är på plats. Vi fick en övning att vi efter kursdagens slut skulle hitta en plats i Stockholm. Sitta där och skriva om platsen. Ta in platsen, insupa den och beskriva den. 

Jag valde Kungsträdgården. Det var i maj, körsbärsträden blommade. Massor med människor gick fram, beundrade träden, tog bilder av träden och varandra. Det var fascinerande att sitta där, titta på folkvimlet, fundera över vilka berättelser dessa människor hade och sedan skriva ner min upplevelse. Det är något visst att vara på en plats och skriva om den direkt när du är där. Det är då som jag upplever att jag kan få in platsens själ. Det var en mycket bra övning. 

Jag tar med mina egna erfarenheter när jag skriver. Det underlättar. Det blir att leta ur minnet och erfarenheten. Nu har jag förstås inte upplevt allt som jag skriver om. Jag skriver om mord…  Där tar jag hjälp av andra människors berättelser genom att intervjua dem, läsa vad de sagt och lyssna på poddar. Det finns verkligen ett smörgårdsbord med information bara jag vet var jag ska leta. Då får nyfikenheten i mig utlopp och jag får samtidigt lära mig nya saker. 

Hur arbetar du med skrivandet och minnet? 

#systrarnapåkreta #charterdeckare #spänning #charter #reseledare #turism #Kreta #Grekland #mysdeckare #mord #ritualmord #kärlek #thriller  #serie #svenskdeckare #starkakvinnor #hoiforlag #skriva #skrivutveckling #utbildning #feelgooddeckare #bokläsande #vinterläsning #resande