Örådet av Jakob Sverker 

Handling:  

”Det började som vilken dokusåpa som helst. Lag Nord och lag Syd kämpade ursinnigt för att vinna tävlingarna och slippa hamna i örådet. Sedan kom kriget på riktigt. 

På en öde ö i Sydostasien spelar en svensk tv-kanal aningslöst in reality-tv-serien De Skeppsbrutna. I tumultet som uppstår, när en falang ur militären inleder en statskupp i området, fängslas och frihetsberövas prästen Cecilia. Tre andra deltagare ger sig in i stridigheterna för att försöka befria henne. ”

En tävling på liv och död i ett exotiskt land. En tävling som i första hand ska vara underhållning, verkligen ett dagsaktuellt ämne. Kontrasterna är stora mellan att välja att vara med i en tävling och se om man klarar av svält eller inte, på en plats där svält är en del av vardagen för de människor som bor där.  

Vad händer när deltagarna får tid att tänka och reflektera och inte är i sina vanliga upptagna liv?  

Vad händer när leken helt plötsligt blir på allvar. När deltagarna hamnat i ett inbördeskrig. Vilka tankar kommer då fram? Vad är viktigt egentligen?  Det är en spänningsroman som är svårt att lägga ifrån sig, med ett poetiskt och reflekterande språk. En bok som ger avtryck och som jag verkligen kan rekommendera.